Helyes étrend alapjai 2. rész (Zöldségek, gyümölcsök, Fehérjék)
Az egészséges táplálkozás során fontos szerepet kapnak a különféle zöldségek, gyümölcsök.
A nyers zöldség és gyümölcs nagyon sok vitamint és a szervezet számára nélkülözhetetlen élelmi rostot tartalmaz. Található bennük B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitamin, folsav, kálium, magnézium, kalcium, vas. A zöldségek vastartalmát állati fehérjével együtt fogyasztva tudja hasznosítani a szervezetünk. Az értékes antioxidánsok (E-, Cvitamin, karotinoidok, cink, szelén, flavonoidok) és élelmi rostok gátolják a szervezetben az érelmeszesedés és a daganatos
betegségek kifejlődését.
A gyümölcs, az aszalt gyümölcs kiváló desszert, édesség helyett inkább ezt egyél. Nem tartalmaz zsírt és hozzáadott cukrot.
Bár sokan nem ajánlják a gyümölcs fogyasztást, a magas cukor tartalom miatt, én azért azt javaslom nyugodtan fogyaszd akár napi szinten is. Ha nem tartozol valamilyen élsportoló közösséghez( pl.:testépítés), akkor a gyümölcsből felvett cukor tartalom semmilyen negatív hatással nem lesz rád.
A fehérjék az emberi szervezet építőelemei. Testünknek kb. 18%-a fehérje. A táplálékkal felvett és saját fehérjéből származó aminosavak a vérben és a szövetekben állandó szintet tartanak fenn. A fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, az izomtömeg megtartásához és az
izomnövekedéshez.A protein (fehérje) nem más, mint összekapcsolódott aminosav lánc. Az aminosavak pedig
szervezetünk elsődleges nitrogénforrásai.
A pozitív nitrogén egyensúly elengedhetetlen az izomépítéshez és regenerálódáshoz, de a protein tartja egyensúlyban a vér pH értékét, óvja az izomszövetet azáltal, hogy energiaforrásként szolgál, ha nincs elegendő szénhidrát.
A fehérje szükséges bizonyos kémiai reakciókhoz, részt vesz a hormonképzésben és a hormonszint fenntartásában. Hozzájárul a szervezet folyadék egyensúlyának fenntartásához is.
Már most is látható, hogy milyen fontos testünk számára a megfelelő fehérje bevitel, még is sok ember egyáltalán vagy csak nagyon keveset visz be a szervezetébe. Utána meg jönnek a különböző testi lelki problémák és fogalmunk sincs, hogy végül mi a fene bajunk van.
Az optimális szükséglet naponta 1-2 g/ testtömeg gramm protein ( ha te mondjuk 60 kg vagy akkor neked 60-120 g közé kell esnie a napi fehérje bevitelednek). A pontos mennyiséget a fogyasztás folyamán fogod megtapasztalni. Az emberi szervezet napi fehérjeszükséglete függ az életkortól, a testtömegtől, és az egészségi állapotától. Ez a mennyiség a testgyarapításhoz és az elhasznált fehérje pótlásához elegendő. Ha a szervezet nem jut elegendő mennyiségű fehérjéhez, akkor csökken az immunitás, vérszegénység és izomsorvadás is bekövetkezhet.
Az elfogyasztott fehérjék mennyiségén túl, fontos összetételének aránya is. Többféle növényi fehérjével együttesen, illetve állati eredetű fehérjékkel kiegészítve biztosíthatjuk a teljes értékű fehérjék megfelelő arányát.
Teljes értékű fehérjéknek nevezzük azokat a fehérjéket, melyek a szervezet számára megfelelő mennyiségben és
arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat. Ezáltal egyedüli fehérjeforrásként is biztosítani tudják a szervezet aminosav szükségletét. Ilyen az állati eredetű fehérjék nagy része: a hús, a tej, tojás, a hal, a szója és bizonyos gabonafélék együttes fogyasztása, illetve megemlíteném még a fehérje készítményeket, de erről későbbi cikkben, mert ez megérdemel egy külön bejegyzést.
Hamarosan jövök a 3. és egyben befejező résszel
Ha tetszett a cikk, osztd meg barátaiddal is és kövessétek további írásainkat is.