Helyes étrend alapjai 3. rész ( zsír és vitaminok, ásványi anyagok)
A zsír fontos energiát adó tápanyag. Jelentős szerepet tölt be szervezeted működésében, egészséged megőrzésében. Alkotóeleme a sejthártyának és a zsírban oldódó vitaminok felszívódását teszi lehetővé.
Testünk energia tartaléka a zsírszövet. Segíti a szervezet állandó hőmérsékletének megőrzését az által, hogy körülveszi, beágyazza szerveinket.
A táplálkozási ajánlások szerint az energia felvétel legalább 15%-a legyen a zsírbevitel. A túlzott zsírbevitel ugyanis betegségeket okozhat. A zsírbevitel mennyisége és minősége döntően befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Minősége? -Teheted most fel a kérdést jogosan.- Igen
A kettős kötést nem tartalmazó zsírsavakat telített zsírsavaknak mondjuk.
Esszenciális zsírsav az, amelyet a szervezeted nem képes előállítani, de tested harmonikus működéséhez nélkülözhetetlen.
Na akkor most ezt még egyszer részletesen.
Az étkezési zsírokban nagyobb mennyiségben telített zsírsavak vannak, a növényi olajok telítetlen zsírsavakban gazdagok. A telített zsírsavak elsősorban az energiatermelésben vesznek részt, az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy része energiatermelésre fordítódik, de leginkább a sejtek építésében játszanak fontos szerepet.
A telített zsírsavak bevitelének növelésével nő a koleszterin szint és gyakoribbá válnak a szív- és érrendszeri betegségek. A telített zsírsavak közül kettő fordul elő nagyobb mennyiségben a tejben és tejtermékekben, amely
nagymértékben emeli a vér koleszterin szintjét. A zsíros húsok, húskészítmények ugyancsak emelik a koleszterin
szintet. Az olívaolaj fogyasztása a magas olajsav tartalom miatt ajánlott. Az ételkészítéshez használt zsiradék mennyisége sok és egyoldalú (napraforgóolaj vagy napraforgóolaj és állati eredetű zsiradék keveréke).
Tény és kár is túl ragozni, hogy egy "átlagos" ember a hétköznapok során rengeteg fölösleges zsiradékot visz be a szervezetébe. Bár testünk képes ezt valamely mértékben kompenzálni sajnos nem a végtelenségig. A következményekkel mindenki számoljon aki nem képes meglenni a zsíros szaftos ételek nélkül.
Említést kell még tennem egy nagyon fontos alkotóelemről, amely szerintem még mindig nem kap elég hangsúlyt. Kivétel talán az a pár téli hónap. Ez pedig nem más ,mint a vitaminok és ásványi anyagok.
A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, apró molekulájú, biológiailag aktív szerves vegyületek.
Szervezeted nem, vagy csak kis mértékben képes előállítani, de szükségesek az anyagcsere szempontjából, ezért táplálékkal kell felvenned. A napi vitamin szükségletedet kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással tudod fedezni. Akkor érzi magát fittnek valaki, ha egyenletes a vitaminbevitel. Későbbiek folyamán erről még írok majd bővebben is. Az alacsony vitamin bevitel oka lehet az egysíkú táplálkozás, az ételek
elkészítése során keletkezett vitaminszegénység, a finomított élelmiszerek sűrű fogyasztása.
A vitaminok közül megkülönböztetünk vízben oldódókat C, B és a Folsav.
Ezekből naponta kell bejuttatni a kellő mennyiséget.Illetve zsírban oldódik az A-, D-, E- és
K-vitamin, melyeket raktároz a szervezetünk, így túladagolás is előfordulhat, bár kicsi az esélye.
Az ásványi anyagoknak kiemelt szerepük van a test egészséges működésének fenntartásában, és a betegségek megelőzésében. Attól függően, hogy a szervezetednek milyen mennyiségben van szüksége rájuk, makroelemeknek, mikroelemeknek vagy nyomelemeknek nevezzük őket.
Összefoglalva a helyes étrendhez a három részben felsorolt dolgokra feltétlenül szükséged lesz. A következő pár mondatban még egyszer összefoglalom számodra a lényeget.
Az egészség fenntartása érdekében lényeges, hogy a mindennapi étkezéseink tartalmazzák szervezetünk
működéséhez szükséges tápanyagokat, azaz enzimeket, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket. Figyelned kell még a kalória, a fehérje, a zsír és a szénhidrát fogyasztásra is. A megfelelő,
teljes értékű táplálkozás kerüli az alapanyagok túlzott feldolgozását, azaz a finomított élelmiszereket, az adalékanyagokat. Az ételek felét lehetőleg nyersen érdemes fogyasztani naponta ötször. Egyél lehetőleg azonos időben, nyugodtan, kényelmes körülmények között, nem kapkodva.
Akkor táplálkozol helyesen, ha a tested számára kalória egyensúlyt biztosítasz. Ez azt jelenti, hogy a napi kalória bevitel nem haladja meg a napi szükségleted és nem is kevesebb annál. Ha túlzott az energia bevitel, akkor túlsúlyos, esetleg elhízott leszel, ha pedig nem jut a szervezetedbe elegendő táplálék, akkor fogyni kezdesz.
Remélem tudtam segíteni és ígérem ez még csak a kezdet a továbbiakban komolyabbnál komolyabb témába vágunk bele... Na jó csak viccelek, de valóban érdekes cikkek várnak még rád.
Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is és kövessétek további írásainkat is.