Nem fogyókúra, életmód váltás
Tegyük tisztába a dolgokat
Fogyókúra vs. diéta
Mi a különbség? Ahogy a nevében is van, a fogyókúra egy kúra, amit időszakosan végzünk. Erre az interneten nagyon sok féle lehetőséget találunk. Az ígéret, miszerint egy hét alatt 4-5 kilótól szabadulunk meg, nagyon kecsegtető. Ami azt illeti, ha az ember betartja a leírtakat, ez minden féle mozgás nélkül kivitelezhető is. Igaz nagy sanyargatások árán. De nem lehetetlen. A baj csak az, hogy egyáltalán nem egészséges. Megterheli a gyomrunk, a szervezetünk. Nem jutunk hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, mivel a legtöbb ilyen csoda fogyókúra mellőzi valamelyik tápanyag csoportot. Éhezünk, nem érezzük jól magunk a bőrünkben, feszültek leszünk, és jó eséllyel rövid időn belül a dupláját szedjük fel annak, amitől nagy nehezen sikerült megszabadulnunk.
A diéta ezzel szemben egy gondosan, jól összeállított étrend, ami minden szükséges tápanyagot tartalmaz, ami a szervezetünknek kell, hogy legyen energiánk és egészségesek maradjunk.
Persze ez időt vesz igénybe, hisz utána kell nézni, hogy milyen alapanyagokkal dolgozzunk, a hozzá valókat meg kell venni és ezt el is kell készíteni. A legtöbb ember ott bukik el, hogy lusta utána járni és elkészíteni saját magának az ételt. Egyszerűbb ha bemegy a legközelebbi szupermarketbe, és megveszi az első ételt amire az van írva, hogy light. Attól mert light címke van rajta, az még tele van egészségtelen zsírokkal, cukorral.
Az igazán jó diéta alapját a friss, és gondosan válogatott alapanyagok adják. A friss gyümölcsök és zöldségek. Ennek hiányában a fagyasztott is megállja a helyét. De igyekezzünk minél több friss idény gyümölcsöt és zöldséget beszerezni. Mivel ezekben sok a rost, így kellőképp eltelítenek, jól lakottságot eredményeznek, de legtöbbjük kalória értéke alacsony. Ezekből szinte bármennyit ehetünk.
A jó szénhidrát források is nagyon fontosak. Itt nem a fehér lisztes kenyérre és pékárura gondolok, hanem a lassan feszívódó szénhidrátokra. Ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonák, a zab, a bulgur. Ezekből mértékkel kell fogysztanunk.
A környezetemben elég fura szemmel néznek rám, amikor reggelente leülök reggelizni és előveszem a fehérje porral kikevert zsírszegény natúr joghortumat amibe zabot és olajos magvakat szoktam tenni, néha egy fél banánnal megbolondítva. Mindig nevetnek, hogy az hogy elég nekem, hisz egy kis madár többet eszik ennél. El szoktam nekik magyarázni, hogy hiába kevés, ez értékes tápanyag. Nehéz megértetni velük, hogy lehet, hogy ő megeszik 4 zsemlés szendvicset, vagy 3 kakaós csigát amitől hirtelen nagyon jól lakik, de fél óra-óra múlva ugyan úgy éhes lesz, plusz még egy kis kajakóma is rátör. Tömik magukba az üres kalóriákat. Ezzel szemben az én kis regglim nem emeli meg hirtelen a vércukrom, nem kap el álmosság, fáradékonyság, és étkezés után 2 órával se érzem azt, hogy egy fél disznót meg tudnék enni. Több az energiám, jobban érzem magam, nem feszül a hasam.
Bemutatok itt egy táblázatot, ami egy kis segítséget nyújthat, hogyan válogassuk össze az étkezésekhez az alapanyagokat.
Ezekből nyugodtan válogathatunk. Könnyű összeállítani egy regglit, egy ebédet, egy-egy köztes étkezést. Attól mert diátázunk, az nem jelenti azt, hogy nem eszünk. Tévhit, miszerint attól fogyunk, hogy nem eszünk, koplalunk. Igenis 2 és fél- 3 óránként enni kell, ami napi 5-6 étkezés is lehet. Ez függ attól mikor kelünk ugye, hány műszakban dolgozunk, edzünk e aznap. Ettől fog pörögni az anyagcsere, amitől fogyni fogunk. Persze itt nem egy teljes étkezésre gondolok minden alkalommal. A titok az, hogy többször eszünk keveset és minőségi ételt. Eleinte lehet, hogy íztelenek lesznek, nem lesz a kedvencünk egyik sem, hisz az átlag ember a fűszeres, zsíros, csupa ízes dolgokhoz szokott. Nekem is nehéz volt eleinte, hogy megegyem őket. De tudtam, hogy ha egészségesebb szeretnék lenni, ha nem akarom, hogy pár éven belül cukor beteg legyek, vagy kétszer ekkorára hízzak, muszáj lesz. Idővel megszokjuk, sőt, annyira megszeretjük, hogy nem is vágyunk a régi étkezési szokásainkra. Pár hét elég ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, több energiánk legyen, jobb legyen a közérzetünk.
Nehéz lemondani a finom falatokról, amikhez gyerekkorunk óta ragaszkodunk. De nem kell teljesen. Egyszerüen csak egészségesebb alternatívát kell találni az elkészítésükhöz. Például kiváltani a megszokott alapanyagokat egészségesebb verzióra. Fehér rizs helyett, jázmin rizst, barna rizst, kölest. Burgonya helyett édes burgonyát, sertés hús helyett csirkemellet. Minden ételünket, amiket szeretünk, el lehet készíteni egészséges formában. Meglehet az íze nem lesz ugyan olyan, de ha el akarunk érni valamit, az lemondásokkal jár, és sajnos tenni kell érte.
Bár ha jobban belegondolunk, miről is mondunk le? A káros, zsíros, agyon finomított ételekről. Arról, hogy ne legyünk cukorbetegek, vagy hajlamosak egyéb betegségekre, amik megkeserítik az életünket. Tegyünk önmagunkért, a családunkért. Azért, hogy 10 év múlva ne elhízottan üljünk a fotelban a tv-t vagy a telefont bámulva és ne úgy indítsuk a reggelt vagy zárjuk az estét, hogy egy markék gyógyszert szedünk be. Szeressük önmagunk és a szeretteink annyira, hogy nem mérgezzük magunkat egészség károsító ételekkel. Az ember alapjában véve egészséges, de mi akarva akaratlanul teszünk azért minden nap, hogy rontsunk az egészségi állapotunkon rövid vagy hosszú távon. Gondold végig egy napod, mennyi mindennel tömöd magad és hogy mennyit mozogsz? Így azért már jogos a kérdés, hogy miről is mondunk le?
Aki hajlandó igazán tenni az egészsége érdekében, azért, hogy jól érezze magát a bőrében, hogy több energiája legyen az kövessen minket. Hamarosan megosztom veletek, hogy állítom össze az egész napi étkezésemhez szükséges falatokat, mit eszek és hogyan készítem el.
Addig is olvassátok többi cikkünk, amiben hasznos tanácsokat és információkat találtok ahhoz, hogyan változtassátok jobbá életeteket.